pizzeria

Jaka pizza smakuje dzieciom?

Pizza Florentyńska może być prostą wegetariańską kolacją lub satysfakcjonującym obiadem na weekend. Czas przygotowania tej pizzy wynosi: 30 minut. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali: 30 cm ciasta do pizzy, 6 łyżek sosu pomidorowego ze słoika, 175 g mytego szpinaku, około 290 g słoika z pieczarkami, 50 g parmezanu, drobno startego, 4 średnie jajka.

Aby przygotować tę pizzę, należy rozgrzać piekarnik elektryczny do 200 stopni, a gazowy do 180. Następnie umieść bazę pizzy na blasze i posmaruj sosem. Ugotuj szpinak, umieść go w kuchence mikrofalowej na poziom wysoki (850W) na 2 minuty, aż zwiędnie (lub gotuj w zadaszonej patelni przez 2-3 minuty).

Robimy pizze w domu

Odcedź i rozłóż szpinak na cieście pizzy, a następnie wyjmij widelcem pieczarki ze słoika i połóż je na cieście. Następnie posyp swoją pizzę połową przygotowanego parmezanu. Piecz przez 10 minut. Następnie do każdej porcji pizzy dodaj łyżkę szpinaku i jedno jajko. Posyp pozostałą porcję sera i piecz przez kolejne 6-8 minut, aż jajka będą odpowiednio przyrządzone. Taka pizza jest naprawdę pyszna. Pizza z dowozem to również dobry pomysł, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. Dobra pizzeria również oferuje pizzę florentyńską.

pizzaKuchnia włoska jest naprawdę pyszna. Polewy do pizzette – mini pizze – różnią się w zależności od tego, co jest akurat w sezonie i dostępne. Spróbuj smażonych plasterków cukinii z połówkami pomidorów i serem ricotta lub plasterków karczochów z wiórami parmezanu i posiekaną pietruszką. Taka mini pizza jest naprawdę pyszna. Do przygotowania pysznego ciasta będziesz potrzebował: 500 g białej mąki plus dodatkowo do posypywania kęsów ciasta, 1 garści mąki pełnoziarnistej, 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 300 ml letniej wody, 500 ml oliwy z oliwek, a także dodatkowo do smarowania, 2 łyżeczek soli oraz 80 g kaszy manny. Z kolei pizza ziemniaczana to włoska klasyka, o czym często możemy nie wiedzieć.

Gdzie w Szczecinie jest dobra pizza?

To wykonanie jest dość tradycyjne. Ziemniaki są moczone najpierw w osolonej wodzie, która wydobywa z niektórych wilgoć, powodując ich szybsze gotowanie i czyniąc je bardziej jędrnymi. Najlepszą pizzeria tego typu jest w Szczecinie w centrum samego miasta. Do przygotowania ciasta takiej pizzy będziesz z pewnością potrzebował: 250 g mąki chlebowej, 5 g drożdży instant, szczyptę soli, szczyptę cukru, 330 ml wody, o temperaturze pokojowej oraz oliwę z oliwek do smażenia. Z kolei do polewy będziesz potrzebował: 945 ml letniej wody, 5 łyżeczek soli, 1 kg obranych ziemniaków Charlotte, 100 g cebuli, pokrojonej w kostkę, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 80 ml oliwy z oliwek oraz 1 łyżki świeżych liści rozmarynu.